Népszabi

Népszabi

Vissza a Szabad Európa rádióhoz?

2016. november 20. - Ujlaki Tamás Péter

 

 

nepszabi.jpg

 

Kedden 2016. november 15.-én este kezdődött minden. Azaz dehogy is. Azon a bizonyos "G-napon". Egy addig nagyon fontos gazdasági láncszem elhullott, és az orbáni lánctól messze gurult. Illetve dühbe, és keresetlen szavakkal adta tudtára a nagyközönségnek, hogy Orbán Viktorral, és rendszerével valami nagyon nem stimmel. Már pedig, ha egy ilyen befolyásos személy teregeti ki, ami a lelkét nyomja, és néhány elszólással teszi egyértelművé, hogy nem feltétlenül használ a hatalom legális eszközöket, de legalábbis nem fél túl lépni a határokat (Simicska Lajos: "Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó." "Engem is le lehet lőni.") Akkor annak fenntartások nélkül hihetünk.

 

simi.jpg

 

 

Az oligarcha érdekeltségébe tartozó cégek megítélése,a pályázatainak elfogadottsága, a közbeszerzési versenyeken való eredményessége erősen meggyengültek a „G-napot” követően. Ennek folyományaként a média birodalmának legfényesebben csillogó ékkövét a Class Fm rádiót a MEM Magyar Electronic Media részére eladta, hogy legyen esély megtartani, meghosszabbítani a frekvencia használatot. Ám úgy tűnik, hogy a hatalom nem „ette” meg a tulajdonos váltást és az NMHH (Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság) nem adta meg a további használati engedélyt. Így az elmúlt hetekben, minden mindegy alapon egyre szókimondóbbá vált, a Morning Show műsorvezetői triója Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc. A haláltusa az embert a halálos ágyán teljesen őszintévé teszi effektus. Kétségtelen, hogy az évek során is voltak ki-ki, akarom mondani be-beszólásaik bizonyos ügyekkel szemben, események kapcsán, de azt általában csak a vájt fülű, politikai életet szorosan követő hallgatók érthették, vehették észre.

 

Mindezek után értünk el 2016. november 15.-e keddi napig. Reggel lement a Morning Show aktuális adása. A műsor egyik vendége Jakupcsek Gabriella volt, akivel komoly, őszinte beszélgetést folytattak, aminek kapcsán a kormány közeli médiákat, a közmédiát, és a TV2 csatornáját egyértelműen pellengérre állították.

Ezt követően kezdődött kedden este minden. Teljes lázban olvastam, hallgattam, hogy mi történik a Class Fm háza táján. A rádió kiadott egy sajtóközleményt, miszerint másnap már nem lesz, csak best of(f) válogatás, mert Sebestyén Balázs egyéb elfoglaltságára kíván öszpontosítani. Ezt követően a megnevezett videó üzenetben cáfolta a szájába adott nyilatkozatot. Valószínűsíthatően a reggeli műsor volt az a bizonyos utolsó szög, amiért félre akarták állítani őket.

Majd reggel meglepetésre adásba került a trió. Rendhagyó, különleges (feltételezhetően utolsó) adás kerekedett a rádiózás történetében. A triuvirátus vezetője hangot adott véleményének, és felvilágosította a nagyszámú hallgatóságot (fb-on majd 40.000-en nézték élőben) a tegnapi eseményekkel kapcsolatban, hogy például este 10 órakor kaptak értesítést, hogy másnap reggel mégis bemehetnek, és mikrofon elé ülhetnek.

Balázs nyiltan kiállt a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás mellett, a cenzúra, az öncenzúra veszélyes béklyójával szemben. Egyértelművé tette, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy merjünk beszélni, merjünk kiállni véleményünk, gondolataink mellett, mert csak akkor lehet előre lépés, csak akkor lehet esély az elnyomó, félelemre építő politikával szemben. Megpendítette a folytatás lehetőségét más rádióadó égisze alatt, de csak az abszolút becsülendő, általuk vallott elvek mezsgyéje mentén.

Lehet, hogy megint csak a Szabad Európa rádió marad?

Írta: Ujlaki Tamás Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepszabi.blog.hu/api/trackback/id/tr6511977272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása