Népszabi

Népszabi

Hogyan lopjuk meg az „alkalmazottakat”?

2016. december 06. - Ujlaki Tamás Péter

 

metlife_szekhaz.jpg

 

Több elkeseredett pénzügyi tanácsadó keresett meg problémájukkal. Nevüket egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni, mivel az ügy folyamatban van.

 

A nehéz boldogulás, és a még nehezebb állás keresés - ahol a fizetésből meg is lehet élni -, lépés kényszerbe hozta őket, mint oly sok mindenkit hazánkban.

Ezt a kiszolgáltatott helyzetet, elkeseredettséget használják ki olyan nagy multi vállalatok, mint a pénzügyi befektetéseket, megtakarításokat életbiztosításokkal kombináló cégek.

A nehéz helyzetbe került, vállalkozásokhoz nem értő, azzal soha nem foglalkozó embereket „vesznek fel” kötelezve őket, hogy csináljanak vállalkozást a tevékenység folytatásához, hogy náluk tudjanak dolgozni. A gyanútlan „alkalmazottak” a munka megszerzéséért természetesen szaladnak vállalkozást indítani. Annak veszélyei, következményei, kötelezettségei ismerete nélkül.

Azaz igaziból azonnal halálra vannak ítélve.

tozsde_krakk.jpg

 

A nagy „jótevő”, munkaadó multi persze semmit nem kockáztat. Az embereknek nem fizet semmilyen bért, utánuk nem fizet járulékokat, adókat. Egyszerűen a vállalkozásba kényszerített emberekkel megbízási szerződést köt, amit persze a rendszert át nem látó, nem ismerő „alkalmazottak” örömmel, és persze mindenféle jogi ismeret nélkül aláírnak, hogy a „munkáltatónál” elkezdhesse a munkát.

penzugyi-finanszirozasi-tervek-keszitese-1-614x318.jpg

 

Hazánkban a gazdasági helyzet, és a családok egzisztenciális léte ingatag, instabil. Magyarországon a családok döntő többsége egyik napról a másikra él, megtakarításra lehetőségük nincs. Így ezen pénzügyi szektorban megélhetést keresők eleve nagyon nehéz helyzetből próbálnak profitálni, potenciális ügyfeleket találni. A nekünk nyilatkozó átvert, kihasznált munkavállaló, bocsánat „vállalkozó” elmondta, hogy hónapokig nem keresett semmit, éppen hogy kitudta fizetni a vállalkozást terhelő adó- és járulék kötelezettségeit. Eközben persze a „megbízója” dörzsölte tenyerét, mert neki viszont csengett a kassza a „megbízott” által kötött szerződéseknek köszönhetően. Közben több az interjú alanyunkkal kezdő „vállalkozó” hagyta abba a munkát bevétel, keresmény nélkül, sőt mindannyiuknak a vállalkozások után fizetendő kötelezettségek miatt százezres, de minimum több tízezer forintos vesztesége keletkezett a munkavállalásából, és került családjuk még nehezebb helyzetbe, mint voltak az állás keresés, és találást megelőzően. Ez persze a „munkáltatót”, megbízót abszolút hidegen hagyja, nem érdekli. Ám az ebben előforduló történetben a New York-i 50 milliárd dollár körüli vagyonnal bíró cég nem elégszik, nem elégedett meg ennyivel. A „megbízási szerződésbe” a megbízottal kötelezettséget vállaltatnak jutalék visszafizetésre, amennyiben ügyfelei közül 3 éven belül kilépés, visszalépés történik. És itt jön az igazi csavar. Interjú alanyom a levelezését rendelkezésemre bocsájtotta. Ebből kiderül, hogy a „megbízási szerződésben” erősen hangsúlyos, hogy véletlenül sem alkalmazott. Ennek ellentmondva azonban nyilvánvaló, hogy a tevékenység folytatásához minden eszközt, így az internetes felületet (ahol a „megbízott” a portfóliókat kezelheti, az ügyfelekkel a kapcsolatot tarthatja, nyomonkövetheti) is a „megbízó” adja.

És ahogy adja, úgy el is veszi, amikor a munkakapcsolat véget ér a felmondási levél tartalma szerint.

 

penzfurcsi.jpg

 

Továbbá a felmondás tartalmazza, hogy a továbbiakban a „portfóliójába tartozó életbiztosítási szerződésekkel kapcsolatos valamennyi joga és kötelezettsége a megbízási szerződésben foglalt kivétellel megszűnik”. Ez röviden azt jelenti, hogy nem láthat rá a szerződések alakulására, nem tud kapcsolatban maradni az ügyfelekkel, azaz semmilyen ráhatása nincs, nem lehet, de anyagi felelősséget vállalnia kell.

Informátorunk miután abbahagyta a szenvedést, azaz az ingyen munkát, több év eltelte után, csakúgy, mint több társa felszólítást kapott volt munkáltatójától, „megbízójától”, hogy visszamondások miatt több tíz-, több százezer forintot, sőt nem egy esetben több millió forintot fizessen(ek) vissza.

Hősünk, ezt nem tudja elfogadni, igazságérzetét erősen sérti, ezért magáért a többi társáért, valamint azokért akik a jövőben beleeshetnek ebbe a csapdába, átverésbe, végig akarja vinni, és megnyerni az ügyet, hogy ezt ne lehessen többet megcsinálni az emberekkel.

Időközben a multi cég eladta követelését egy adóságbehajtónak.

Dolgozni akaró emberünket persze ez sem rettentette el, és vállalja a pereskedést is igazáért, igazukért, mert hogy perrel fenyegetik őket.

 

 

Írta: Ujlaki Tamás Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepszabi.blog.hu/api/trackback/id/tr8812027151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskond 2016.12.06. 22:36:15

Tartottak a fejéhez fegyvert hogy menjen és legyen hozzáértés nélküli ügynök-vállakozó?
Vagy lehetett volna harmad annyi pénzért valóban alkalmazott?
Aztán meg az éri meglepetéként hogy a kamuból behozott 10-20 éves szerződéseiért felvett jutalékát visszakérik?
Ezt kb mindenütt így csinálják, mert különben a jól kiokosított emberek egymással kötnének kamu szerződéseket amit aztán rövid időn belül felmondanak.
Ez még csak nem is újdonság az MLM rendszerekben is így csinálják, már 20-30 éve.
Ha perelni akar, el fogja bukni.
HA gyorsan megszüntette volna a cégét amikor már nem kellett, akkor _talán_ a cég futhatna a jutaléka után.

Befektetési szerződést leginkább saját utánajárás alapján szabad csak kötni, vagy max esetleg független ügynökön keresztül.
Minden más az nem az ügyfélnek lesz jó.

FikkFakk 2016.12.06. 23:05:55

Es ezek a szegeny, sajnalt ugynokok....

Olvasatlanul irtak ala baromsagokat, vagy hulyeseguk, vagy kiszolgaltatottsaguk miatt, kit erdekel?

Abbol akartak megelni, hogy hozzajuk hasonlo hulye / kiszolgaltatott helyzetu / remenytelen idiotakat behuzzak valami szar befektetesbe. Mit sajnaljak rajtuk? Drukkolok a "munkaltatojuknak", hogy fizettessen vissza veluk minel tobb jutalekot...
süti beállítások módosítása