Népszabi

Népszabi

„Ja kérem, ez a magyar egészségügy."

2016. november 22. - Ujlaki Tamás Péter

 

Na, de kezdjük az elején, egy kis kitérővel.

Az MTI 2016 október 13.-ai tudósítása szerint a kormány a gyermekvédelmi törvényt kívánja szigorítani, módosítani, kiterjeszteni.

 

A legfontosabb, leglényegesebb pontjai:

 

- az intézményeknek együtt kell kezelniük a testvérek ügyeit

- súlyos veszélyeztetettségként értékelnék, ha a szülők elzárkóznak az ellátóktól

- tiltanák, hogy lemondhassanak a védőnői, orvosi ellátásról

- kötelezővé tennék a megjelenést a szűrővizsgálatokon, és ennek elmulasztása a jelenleginél súlyosabb szankciót vonna maga után

- törvényi szinten írnák elő a jelzőrendszer tagjainak feladatát

- amikor a gyermek veszélyeztetett helyzetbe kerül és ha a szülő, gondviselő nem reagál az ellátók megkeresésére, előzetes ügyészi határozat nélkül is intézkedhetnének a szakemberek

- a gyermek veszélyeztetettsége esetén a jelzés elmulasztása legalább olyan bántalmazásnak minősül, mint más típusú bántalmazás.

Felhívnám a figyelmet a kötelező szűrővizsgálatokon való részvétel kitételére. Ugyebár ez már a magzat védelemre is értendő, azaz a kismamáknak most már több törvényi előírás miatt is meg kell jelennie a terhesgondozáson, különböző szülész-, nőgyógyászati szűrővizsgálatokon.

Ám a nagy kérdés, hogy meg vannak -e ennek a minimális feltételei. A várandós nők megtudnak -e felelni ezen törvényi feltételeknek? Az egészségügyi intézményi, személyzeti feltételek adottak -e?

 

orvos_kiv.jpg

                       A kép csak illusztráció

Nos, bátran első kézből, saját tapasztalatból mondhatom, írhatom, hogy egyértelműen nem.

Nem, és nem a saját hibájukból.

Még szeptemberben a feleségem, miután két terhességi teszt is pozitív eredményt mutatott, ellátogatott a területileg illetékes egészségügyi intézménybe. Ekkor az éppen szolgálatban lévő orvos megállapította, hogy bár nagyon korai stádiumban van, de a különböző jelek egyértelmű terhességet mutatnak. Ám, hogy teljesen egyértelműen megállapíthassa a várandósságot, fáradjon vissza 3-4 hét múlva.

Ennek eleget téve 3 héttel később, már közösen, mentünk vissza a nőgyógyászati rendelésre.

A recepciós hölgynél nejem bejelentkezett. Ám meglepő, nem várt választ kaptunk. Jelenleg egy nőgyógyászuk van, aki most éppen szabadságát tölti, helyettesítése nincs. De egyébként sem lehet csak úgy bemenni a doktor úrhoz, előre be kell jelentkezni, és 2, igen kettő hónap múlva lenne időpont, azaz két havonta lenne lehetőség rendelésen megjelenni.

 

  • Ezzel szemben már a ma érvényben lévő törvényi előírások, és a tervezett szigorítások a havi rendszerességgel történő megjelenést, vizsgálatokat, megfigyelést szorgalmazzák. Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy milyen szankció sújthatja a törvénynek nem megfelelő kismamákat, családokat? Elszakíthatják tőlük gyermeküket? Megvonhatják a különböző támogatásokat? -

     

Párom visszakérdezett még bátortalanul, ám a pult mögül a mai helyzetet lesajnáló, bemutató egyértelmű kijelentés érkezett.

 

doki_nincs.jpg

                 A kép csak illusztráció

„Ja kérem, ez a magyar egészségügy.”

 

Irta: Ujlaki Tamás Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepszabi.blog.hu/api/trackback/id/tr8411988250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása