Népszabi

Népszabi

Kinek, kiknek épülnek a stadionok?

2016. november 21. - Ujlaki Tamás Péter

Rengeteg kérdés, kétely, észrevétel, vélemény, magyarázat, ideológia látott már napvilágot a stadion rekonstrukciós programmal kapcsolatban a politikai elit, illetve a civil társadalom minden szegletéből pro és kontra.

A választók elsöprő többsége nem ért egyet a kormány ilyen irányú „beruházásaival”, és egyéb más, leginkább az oktatásra és az egészségügyre költenék ezt a sok-sok milliárd forintot.

Ám a kormányzati kommunikációból tudhatjuk, hogy a sportlétesítmények fejlesztése, megújítása, a nemzet önbecsülésének helyreállítására, a nemzet nagyságának, erejének demonstrálására a legmegfelelőbb terület a sportpályák csatamezeje, továbbá ezen felül egészségügyi prevenciós feladatokat lát el.

Joggal adódik a kérdés, hogy milyen egészségügyi megelőzésre gondolhat itt ebben az esetben a kormány propaganda, illetve a fideszes kommunikáció. Ugyebár itt nem tömegsport támogatásáról van szó. Nem a civileknek épülnek ezek a létesítmények. Érdekes életkép lenne, ha egy baráti társaság, akik mondjuk eddig a városligetbe jártak ki az aszfaltozott kispályákra tönkre tenni a lábukat (az aszfalt a keménysége miatt kifejezetten egészségkárosító, nincs rugalmassága, és több ízületi, illetve izomsérülés mellett, csonthártyagyulladást idézhet elő, az esésekből adódó sérülések széles skálájáról már nem is beszélve), most felbuzdulva az orbáni ideológián megjelennének mondjuk a Groupama aréna bejáratánál, hogy ők bizony jöttek focizni, hogy kíméljék az egészségbiztosítási pénztár büdzséjét. Úgy gondolom mindannyian tudjuk, hogy milyen kimenetele lenne ennek a törekvésnek.

 

ftck.jpg

             Igényes grund a tömegeknek? 

 

De akkor még is kinek épülnek a stadionok? A 2016 november 19.-én szombaton megrendezésre került OTP Bank Liga 16-dik fordulója negatív néző csúcsot hozott, ami átlagosan 1812 nézőt jelentett, azaz összesen a 6 mérkőzésen 10870 szurkolót jelentett. Az évad során már több hétvégén született negatív rekord, és úgy néz ki, hogy mindig van lejjebb. Ez a 1870 stadion látogató a már fentebb említett Groupama aréna befogadóképességét figyelembe véve, ami hazai bajnokin 23700, nemzetközi mérközés esetében 22000 néző befogadására alkalmas, alig több mint félházat eredményezne, és akkor a többi stadion pont üresen maradt volna.

 

mtkk.jpg

 

De akkor még is kinek épülnek a stadionok? Amennyiben végig sétálunk a most átadott Új Hidegkuti stadion vagy a Ferencváros pálya, ne adj Isten a felcsúti aréna, pór nép szeme elől elzárt kiszolgáló helyiségein, akkor ámulunk, és bámulunk. Az enteriőr, a dizájn egy másik, a választók döntő többségének elérhetetlen világba repít bennünket. Olyan fejlett nyugati létesítményben találjuk magunkat, amelyből arra következtethetnénk, hogy egy kimondottan jóléti társadalom otthonában, országában vagyunk.

 

pancho.jpg

 

Ezzel szemben azok a kevesek, akik még ellátogatnak bajnoki mérkőzésekre, illetve olyan szimpatizánsok, akik bár figyelemmel követik csapatuk vergődését, de már ilyen-olyan okokból nem látogatnak ki ezekbe a szentélyekbe, mind-mind egységesen sokallják az új, valóban borsos belépődíjakat. És bár egyértelműen tetszetősek ezek a stadionok, de a szurkolókat csak a magas jegyár, és a vastag ceruzával írt büfé árak várják.

De akkor még is kinek épülnek a stadionok? Végső konklúzióként el kell jutnunk azon személyekhez, akik haszonélvezői a lélegzetelállító luxusnak.

 

ftcb2.jpg

A választói adókból épített rongyrázásnak, a közpénzekből fizetett, feltőkésített, meggazdagodot, újgazdag politikusok, csatlósaik, strómanjaik, sleppjük, barátaik, rokonaik magamutogatása, öncélú szórakoztatása.mtkb.jpg

 

Felmerülhet a jogos kérdés, kérés a kormánnyal szemben. Tegyenek közzé hiteles kimutatásokat, adatokat, alátámasztandó az ideológiájukat, hogy a VIP vendégek ingyen étkeztetése, vendégül látása közpénzekből, mekkora megtakarítást jelent az egészségügyi pénztárnak?

Milyen hatással van a lakosság egészségének megóvásában?

Írta: Ujlaki Tamás Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nepszabi.blog.hu/api/trackback/id/tr1211978660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása